woensdag 10 december 2014

Delfland

Het is in Voorhout dat ik bedenk naar Maassluis te rijden. Het is 16 uur. Beide plaatsen liggen in Zuid-Holland, vandaar dat ik op de gedachte kom. Maar topografisch is die provincie voor mij nog altijd een beetje terra incognita. Voorhout ligt achter Sassenheim in de bollenvelden. Vandaar moet ik langs Leiden, Wassenaar, Den Haag en Rotterdam en het is filetijd.

Wassenaar-Den Haag is kruipen, dus ik ga in Voorschoten maar weer naar de A4, en om de A13 naar Rotterdam te vermijden kies ik onder Den Haag de route door Delfland over Schipluiden en Maasland. Je weet niet wat je ziet, zo beeldschoon platteland zonder randstad. Mídden in de Randstad!

Het is een hele smalle kronkelige weg met aan beide kanten een hoog water. De auto's kunnen elkaar maar net passeren en dan rijden er ook nog fietsers. 

Voor Schoonmama, geboren en getogen in Maassluis, en haar leven lang autoloos, was dat de weg die ze altijd met de bus deden naar Delft, met ingehouden adem van spanning. Mooi dat zulke stukjes Nederland ook nog bestaan.

Geen opmerkingen: