zaterdag 6 december 2014

Wat ons werkelijk draagt

In Bernkastel-Kues kocht ik in boekhandel Engel het boek Was uns wirklich trägt. Über gelingendes Leben van de beroemde monnik Anselm Grün en Walter Kohl, zoon van Helmut Kohl. Ik denk dat het betekent: wat ons werkelijk draagt. Hoe het leven te laten lukken - maar dat weet ik niet helemaal zeker. 

Niet een boekomslag om verliefd op te raken. Niet meteen het soort personages om me aan te spiegelen. Maar een onverwacht mooi boek, een dialoog, twee personen vertellen over wat hen drijft aan de hand van 19 levensthema's. Ze gaan niet in discussie, maar delen hun ervaringen en inzichten. Ik heb nu drie hoofdstukken uit en ik vind ze uitnodigend om zelf over die thema's na te denken - zeer geschikt ook om mooie lange handgeschreven brieven over te schrijven. 

Het eerste hoofdtuk gaat over wat je van je ouderlijk huis hebt meegekregen. Het tweede hoofdstuk over wie je voorbeelden waren en zijn. Het derde over zelfbewustzijn en zelfwaardering. Die heb ik nu uit. En dan volgen er nog zestien. Wie o wie leent zich voor een vergelijkbaar brievenexperiment? Ik denk dat ze handgeschreven moeten zijn ...

Geen opmerkingen: