dinsdag 2 december 2014

Trier

Toen we twee jaar geleden naar Saarburg gingen kwamen we voor Trier in een enorme file, naar achteraf bleek vanwege de Weihnachtsmarkt die net begonnen was. Het sneeuwde. Trier vond ik zo vanaf de weg langs de Moezel geweldig, daar wilde ik naar toe, het deed me aan München denken, maar dat jaar was ik ziek en hield ik me onledig in en rond bed. Trier kwam er niet van. Dit jaar hebben we dus Trier in de reprise. Het is maar 30 km van Leiwen. 

Het meest beroemd is de Porta Nigra, een oude Romeinse poort. Er zijn veel kerken in Trier, waaronder een gigantische Dom. De binnenstad heeft veel oude huizen, heel toeristiek en dan ook nog diverse Weihachtsmarkte. Er zijn  drie brede winkelpromenades met allemaal bekende winkelketens. Er is een historisch Stadsmuseum waar een tentoonstelling is over 2000 jaar scheepvaart over de Moezel. Daar had ik wel heen gewild, maar tegen de tijd dat we daar zijn zijn we zo vol indrukken dat we die maar overslaan.

Over de boekhandels kan ik niet klagen. Ik bezocht er vier. Eerst de Mayersche, waar ik mijn agenda 2015 kocht die Scheltema altijd had maar nu niet meer. Ook kocht ik er bijna een nieuw boek van Anselm Grün over Schönheit, alleen al om te weten te komen hoe iemand 200 bladzijden over Schönheit kan vullen. Ik vraag me af of zijn vaste uitgevers in Nederland dit gaan vertalen. Toen was er een assortimentsboekhandel Stephans, maar daar was ik niet van gescharmeerd. En een boekhandel met goedkope boeken, en die bleek veel leuker wn verrassender dan op het eerste gezicht verwacht: veel ramsj en pocketboeken, maar geen rommel. En tenslotte een echte liefhebberswinkel Île de Ré, met allemaal schatten. Heel persoonlijk, heel mooi, heel speels ook.

Verder waren de kerken prachtig en je kan er heerlijk eten. Maar weinig moderne kunst, geen galerietjes, geen jeugd, geen homo's,  geen concerten. 


Geen opmerkingen: