dinsdag 14 april 2015

Telecom

Telecom, ook zoiets. We hebben gekozen om door te gaan met 'mijn' Xs4all, en niet met Bobby's Ziggo. In nieuwe huizen leggen ze tegenwoordig wel standaard een kabel, maar geen telefoonlijn meer. Glasvezel is er niet in deze buurt, dat leggen ze alleen in grootschalige nieuwbouwwijken als LeidseRijn.

Zo komen we terecht in een kluwen van onderaannemers. Xs4all verwijst ons door naar Gideon Telecom, die internet&televisie& telefoon voor ons gaat aanleggen, maar die kan niets zolang er geen KPN-lijn is. Ettelijke telefoontjes later word ik gebeld door Cor van VolkerWessels, die (neem ik aan) weer ingehuurd is door Gideon, of door Xs4all, wie zal het zeggen. Hij zegt dat er maandag tussen 09 en 17 uur een mannetje komt voor die draad. Maandag komt mooi uit, want dan zijn de keukenmonteurs er ook. En raad eens: de VolkersWessels man kwam niet. 

Vanmorgen Cor weer gebeld. 'Waar was je Cor?' 'Er is een foutje gemaakt', geeft Cor toe. 'Vanmorgen hebben we al wel een kabel in jullie huis geprikt, maar er was niemand.' 'Nee', zeg ik, 'dat zei ik, er ís niemand.' Maar er moet nog wel een kastje in de meterkast waar die KPN-lijn in prikt en straks alle functie van telefoon, televisie en internet uit komen. 'Kan het om 16 uur?' Ik ben er om 16 uur.

Cor ('uit Nieuwegein, maar ik ben een echte Utrechter') komt zelf. Het kan niet meer uit, legt Cor uit, in alle huizen telefoon aanleggen. Bijna iedereen kiest voor kabel. KPN legt telefoonlijnen nu alleen nog op aanvraag aan. En de monteurs die dat doen zijn niet in dienst, maar werken voor zichzelf. Ze moeten vier installaties per dag doen willen ze ervan kunnen leven. Ze rijden door de hele provincie, tot Lelystad aan toe. 'Ik doe dit klusje nu maar even zelf', zegt Cor, 'dan doen de jongens de volgende keer weer wat voor mij.'

Geen opmerkingen: