zondag 30 augustus 2020

Vonne

Gelezen: Brood zout wijn van Vonne van der Meer. Verhalenbundel. Elke keer weer ben ik verrast hoe goed ik haar vind. Psychologische verhalen over vrouwen op leeftijd. Zo tussen zestig en zeventig. Dat ik zelf inmiddels ook tot deze groep behoor wil niet tot mij doordringen. Soms hebben de hoofdpersonen een man, soms niet. Soms hebben ze kinderen, soms niet. Soms hebben ze gewerkt, soms niet. Maar nu zitten ze in de levensfase waarin de deelname aan het maatschappelijk leven afneemt, alles neemt af, maar tegelijk zijn ze nog alive and kicking, met wensen en dromen. En herinneringen. Het is de tijd van het huis verkopen en elders opnieuw beginnen.

Vonne van der Meer schrijft verhalen over onverwachte dingen die deze vrouwen doen, waarbij ze net over de grens gaan. Een vrouw die de avond voor Kerst een Jozef-beeldje opgraaft uit de tuin van haar oude inmiddels verkochte huis en zo in de polititiecel belandt. Een vrouw die de dag voor kerst een te strak zwart jurkje koopt voor het Kerstdiner en wat ze ook probeert de rits niet meer open krijgt. Een vrouw die zich inzet voor een stichting tegen seksueel geweld wordt geïnterviewd door een jonge journaliste van streng christelijke komaf. Haar man is een paar dagen klussen in hun huis in Frankrijk. Ze hebben een heel lang en heel persoonlijk gesprek, alles opgenomen op een bandje, de journaliste blijft slapen en ze worden intiem. De volgende ochtend wordt zij op weg naar het station aangereden en raakt in coma. Hoe komt ze terug aan het bandje. Een vrouw die nooit ergens in geëxcelleerd heeft wordt collectante en haalt na een avond tevergeefs collecteren heel veel geld op in een café. De gulle gever nodigt haar uit voor drankjes en hapjes en zij gaat overal op in.

Ik ken geen auteur die met zoveel compassie de levens van vrouwen op leeftijd beschrijft. Hun onverwachte gedachten, gevoelens, hunkeringen, keuzes, daden als onderwerp heeft. Oudere vrouwen zijn nogal eens typetjes bij mannelijke cabaretiers, erg grappig, maar hier is totaal geen spot, maar kennis en aandacht.

Geen opmerkingen: