Ik heb best lang gewacht voor ik naar de tentoonstelling ‘Allemaal Wonderen’ in Museum Catharijneconvent ging, een beetje beducht voor allemaal klassieke schilderijen geënt op bijbelverhalen over mensen die wakker werden uit de dood, oude vrouwen die geen baby konden krijgen en die op hoge leeftijd na bezoek van een engel dan toch kregen. Melaatsen en verlamde mensen die ineens genazen. Maar ik zag ook ergens een foto van Marina Abramovic die in een oude keuken boven de pannen zweeft, ‘The Kitchen Levitation’ heet het werkt, en het is geïnspireerd op de ‘levitatie’ van de 16e eeuwse Spaanse mystica Teresa van Avila, over wie het verhaal gaat dat zij na een dag leviteren in de kerk soep wilde gaan koken en toen weer ging leviteren. Zweven. En die daar heel kwaad over werd want ze had honger en haar soep brandde aan. Abramovic vond dat een mooi verhaal, vooral omdat Teresa boos was. Levitatie is een onbewezen fenomeen onder mystici, oosterse en westerse. Een wonder zeg maar. Abramovic maakte er een video over, die hier niet in te zien is jammer genoeg. Er hangt bij deze tentoonstelling alleen een still uit de film.
Wonderen. Gebeurtenissen die wetenschappelijk onverklaarbaar zijn. Vaak hangen wonder-verhalen samen met religie, maar even vaak ook niet. Soms zeg je het zelf ook wel, bij onverwacht positief aflopende geschiedenissen. Het is een wónder! Museum Catharijneconvent heeft voor deze tentoonstelling samen met KRO-NCRV een onderzoek laten doen naar hoeveel Nederlanders in wonderen geloven, van alle leeftijden en alle lagen van de bevolking en dat zijn er heel veel..... Het was een heel ambitieus project, zou eind februari begonnen, met een omvangrijk lezingenprogramma waarin op alle mogelijke aspecten van het wonder ingegaan zou worden. Het is allemaal in het water gevallen. Nu is er vrijwel alleen de tentoonstelling. En wat concerten.
De tentoonstelling is opgebouwd langs de levensloop van de mens: te beginnen bij wonderen rond de dood, wonderen bij ziekte, wonderen in de natuur, en eindigend bij het wonder van de geboorte. En dan nog de oneindige sterrenstelsels. Ook een wonder. Er hangt zowel religieuze kunst als wereldse kunst. En niet alleen christelijke kunst, maar ook beelden uit de islam en het hindoeïsme. Met de afbeeldingen en de Bijbelse verhalen heb ik niet zo veel, maar het fenomeen intrigeert. Ook dat mensen het zoeken in bedevaartsoorden en evangelische genezingsdiensten. En dat kunstenaars het zo graag verbeelden.
Wat ik ook mooi vind zijn de altaartjes, de plekken van mensen in hun huis waarin ze betekenisvolle voorwerpen bewaren. Waar ze hopen op positieve invloeden van die beelden en voorwerpen op hun leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten