donderdag 20 augustus 2020

Hunebed Highway

Toen ik anderhalve week geleden te Emmen het graf van mijn ouders bezocht en begieterde reed ik een stukje over de N34, waar ik bordjes met ‘Hunebed Highway N34’ langs zag staan. Officieel loopt die weg van Coevorden naar Zuidlaren, maar ik ken ‘m als van Emmen naar Groningen. Ik moest er om lachen: Drente heeft de marketing ontdekt!

En nu stuit ik op NLZIET op een tv-programma ‘Hunebed Highway’ van Omroep Max, een vierdelige serie over Drenthe, gemaakt door Carrie en Evert ten Napel. Het programma is van eind 2019, begin 2020. Dat kun je zien aan het huggen, handen schudden, zingen en dansen. Dat doen we allemaal niet meer. 

Evert ten Napel kent u waarschijnlijk nog wel, die was sportverslaggever. Die blijkt geboren en getogen in Klazienaveen in de veengebieden ten zuidoosten van Emmen. Zoon van Bakkerij Ten Napel. Die hadden we ook in Emmen. Carrie (40) is blijkbaar zijn dochter..Ik kijk weinig tv en ben niet zo op de hoogte van de huidige BN-ers, maar zij  is nu een van de presentatoren van het praatprogramma Op1, samen met Charles Groenhuizen naar voren geschoven door Omroep Max. En dus ook zo’n programma ‘Hunebed Highway’, mogelijk gemaakt door het Recreatieschap Drenthe. Je ziet de subsidiepotjes en marketingbureaus al heen en weer schuiven.

Als automobilist in de Randstad ken je alle A-wegen (de snelwegen) uit je hoofd, maar In Drenthe zijn er nauwelijks snelwegen. Je had alleen de A28 van Hoogeveen naar Groningen en pas heel laat kwam de A37 van Hoogeveen naar Emmen, en door naar Meppen (Duitsland). Heel lang was dat de N37. En je hebt de N31 van Emmen naar Drachten en Leeuwarden. En de N34 naar Groningen, ik weet nog dat die gebouwd werd eind jaren zeventig. Levensgevaarlijk waren die provinciale tweebaans wegen, waar veel te hard gereden werd. 

Zoals u wellicht weet ben ik geboren en getogen in Emmen, maar behalve op de dierentuin ben ik er nooit zo trots op geweest, ik wilde er zo gauw mogelijk weg. Toch zijn er tientallen plekken die ik nog kan dromen en die komen in dit programma met de Van Napeltjes allemaal langs. De Veenkoloniën. De genummerde hunebedden. De esdorpen. De schaapskuddes. Ellert en Brammert. De jaknikkers. De productiebossen. Heidevelden. De plaggenhutten. De geschiedenis met Drentse klederdracht en volksdansen. Dat alles was nooit iets om me mee te identificeren. Nu komt dat ineens allemaal langs als práchtige rijke geschiedenis. Echt marketing. Maar alles wat ze bezoeken ken ik goed. Daar kwamen we regelmatig. Echt leuk wel. 

Het irriteert me een beetje dat ze alles kriskras bezoeken en helemaal niet die Hunebed Highway N34 volgen. Klazienaveen waar ze mee beginnen ligt niet eens aan de N34, maar aan de N37. Orvelte ook niet. Ze schieten van Noord van Zuid en van Oost naar West. Misschien was het programma al lang bedacht maar moest er financiering bij gezocht.

Hoe goed ik het allemaal nog ken. Misschien moet ik eens een weekje naar Drenthe. Terug naar de roots.

Filmpje:
https://www.facebook.com/MAXdocumentaires/videos/2485350725047436/

Geen opmerkingen: