donderdag 6 augustus 2020

Soul searching

De reisjes zijn ook een vorm van soul searching. Wat ga ik doen als ik alleen op reis ben? Bobby heeft op zijn werk in de horoscoop in de Telegraaf gelezen dat ik een spannende ontmoeting ga hebben. Nou dat is niet het geval. Ik loop in mijn
eentje en zit in mijn eentje. Er zijn vooral setjes en grootfamilies om mij heen en die hebben genoeg aan zichzelf. Ik heb ook niet zo’n behoefte. Ik kijk om me heen, slurp de beelden op en geniet van alles wat ik zie. Dit beeld van de parasols op de balkons vind ik prachtig en leidt meteen tot een tekening. Die tekening móest, meteen. Die urgentie, daar hoop ik altijd op.

Ik ga nog wel even naar binnen bij het Hauptbahnhof in de wijk Mitte, dat is tegenover het Hamburger Bahnhof, en zie hoe ontzettend veel dure nieuwbouw daar gepleegd wordt. Chique flats. En aan de Spree zie je al die bekende gebouwen boven de skyline uitstijgen en dan trekt het wel. 

Maar ik krijg steeds na anderhalf uur lopen enorm zere voeten, op beide nieuwe dure schoenen, en als ik dan een tijdje rust, liefst lig, is het weer over en kan ik weer anderhalf uur. Het noopt tot veel rust nemen en dat bevalt wel. Dat is goed.  

Twee jaar geleden toen ik vijf dagen in de wijk Steglitz logeerde was ik een dag naar de Botanische Garten, een dag naar het Museum Insel waar ik alle musea ‘deed’. En daarna een lange ontdekkingstocht langs de Spree. En een dag ging ik naar de Berliner Galerie en het Jüdisches Museum. Ik had tien losse tramkaartjes gekocht en kon eindeloos van A naar B. Dat was best een vol programma, maar ook toen was ik ‘s avonds gewoon thuis. Tekenen en processen. De dag van vertrek ging ik met de auto nog naar het Brücke-Museum en het Grunewald voor ik naar MeckPom reed.

De tentoonstelling van Katherine Grosse vond ik heel mooi, achteraf toen ik mijn foto’s ervan bekeek nog meer dan ter plekke. Het na afloop uitzoeken wie de kunstenares is en wat haar beweegt is deel van het plezier. Dan vind ik het een groot genoegen om op bed te liggen lezen en schrijven en zoeken. Kennis vergaderen. Inzicht opdoen. Wat zie ik zelf en wat zeggen de deskundigen erover?

Zien en verwerken, en dan pas weer verder. Zo bevalt het me.

Geen opmerkingen: