zaterdag 7 november 2009

Fondue

In het kader van de gezonde leefstijl maakt Bobby sukiyaki voor me. We garen aan tafel biefjes en kipfiletjes en allerhande groenten in bouillon. Met verrukkelijke Japanse mie en Japanse sojasaus. Nu de natuurgenezeres gezegd heeft dat ik nu wel weer eens aan de koolhydraten mag/moet, is het meteen weer heel moeilijk om me tot één hap mie te beperken. Een algeheel verbod kan ik wel aan, maar een béétje, dat is pas moeilijk. Japanse mie is gewoon erg lekker!

Het fonduestel roep herinneringen op aan de seventies. Fonduen heb ik niet veel gedaan in mijn leven. Wij waren thuis niet van het fonduen. Dat was 'overdreven'. Waar ik wel gefonduet heb weet ik niet meer. Misschien af en toe in de weekendjes weg met onze studentescabaretgroep Stukken Beter. Vaag herinner ik me sessies kaasfondue met klonten. Ik bemoeide me nooit met de bereiding, dus waar die klonten van kwamen weet ik niet meer. Had iets te maken met het bindmiddel - maizena of aardappelmeel.

Op de een of andere manier raak ik een beetje gestresst van die zes fonduevorken in een pan, heb ik aldoor het gevoel dat ik heel snel moet zijn omdat ik anders niet genoeg krijg en dat de ander(en) al het vlees ope(e)t(en). Het stripboek Astrix en de Helvetiers maakte ook veel indruk op mij, omdat de Romeinen daar in kaasfondueden en wie zijn stukje brood verloor werd in het Meer van Genève gegooid. Ofzo. We zijn nu maar met zijn tweeën, maar als ik me voorstel dat je met zijn zessen uit zo'n pannetje moet eten word ik helemaal nerveus!

Erg fijn om dit oude leed even te verwerken. Het is zo lekker, het smaakt naar méér fondue. Kaasfondue is ook erg aanlokkelijk, maar én kaas én wijn én witbrood, dat mag in het kader van het dieet helemáál niet.

Geen opmerkingen: