maandag 23 november 2009

Surya Namaskar

Vanavond weer yoga bij Shirley. Op maandagavond is het drukker dan op donderdagavond. Er zijn nu wel tien mensen en daarvoor is eigenlijk het lokaal iets te klein. Ik ga wel altijd een boeiend proces door. Je komt er tegen 18.15 uur aan met een druk hoofd en moet dan eerst een kwartier stilzitten. Daarna beginnen de oefeningen. Tegen 19 uur vind ik het idee dat het dan nóg drie kwartier duurt haast onverdraaglijk, maar tegen 19.45 uur is er een grote rust over mij gekeerd.

Vanavond leert ze ons weer de Zonnegroet, die je eigenlijk 's morgens moet doen, en wel zeven keer. Zie tekening. Ik snap niet hoe mensen dit kunnen onthouden. Ik word steeds afgeleid van mijn eigen innerlijke rust a. doordat ik naar de Juf moet kijken om na te kunnen doen wat zij voordoet, en b. omdat ik moet kijken welke medecursisten net zo stijf zijn als ik. Het zijn allemaal twintigers en dertigers in deze groep. Maar niet allemaal zo soepel als de Juf.

Bij de oefeningen prevelt Shirely wonderlijke oosterse termen. Ik denk dat dat bij de Zonnegroet het woord 'Surya Namaskar' is. De Zonnegroet is een serie van twaalf houdingen, die in een ononderbroken en soepele beweging moeten worden uitgevoerd. Deze reeks oefeningen versterkt je en zorgt voor een soepel lichaam. 'Een rondje bestaat uit twee volledige series, één voor de rechterkant en één voor de linker. Eén rondje per dag is voldoende, zolang je het maar elke dag doet. Hier geldt: hoe meer, hoe sterker de werking. Als je eens geen tijd hebt om yoga te doen, probeer dan in ieder geval een paar rondjes Zonnegroet te doen.'

Geen opmerkingen: