vrijdag 13 november 2009

Aikido management

Met Leen en Ekfa een heel gesprek over managementgoeroes als Covey en managementtrainingen die bedrijven aan hun leidinggevenden aanbieden. Ekfa wordt er ook mee geconfronteerd. Zij delen mijn afkeer van de Amerikaanse betweters die allemaal waarheden en rationele stramienen over je heen storten. Er zal ongetwijfeld veel waars in die businessboeken staan, maar volgens ons gaan management- en leiderschapskwaliteiten over heel andere zaken.

Voor we het weten zitten we helemaal in de softe sferen. Het is mijn eigen schuld, want ik had al wierrook aangestoken voor ze kwamen. Elka en ik bekennen dat ons inzicht over communiceren met respectievelijk Vespa en een baby (toen Riemer nog een Riemertje was) ons meer heeft geleerd over communicatie dan enig Amerikaans managementboek. Communiceren moet niet alleen met je hoofd maar met je hart. Hoe dóe je dat dan, vraagt Leen. Gewóón, zeg ik.

Ekfa verhaalt van een lezing die ze gehoord heeft over Aikido-management. Ze merkt dat wat ze daar hoorde beklijft en dat ze daar aan blijft refereren. Aikido is een verdedigingssport waarin de energie van de ander het uitgangspunt is. Door gebruik te maken van de energie van de ander wordt ruimte gecreëerd, de aanval afgewend, geneutraliseerd of overgenomen. Van de Aikido-trainer leerde zij dat je als je moeite met iemand hebt dat je die dan vanuit je buik een vlindertje zendt. Het is hetzelfde verhaal als het 'zegenen'. En we giegelen tegen Leen: 'Je snapt het niet hè? Maar het werkt écht.'

Geen opmerkingen: