dinsdag 4 januari 2011

Antony

Bij het VPRO-programma 'Wintergasten' is de Brits-Amerikaanse zanger Antony te gast. Hij/zij is de zanger van 'Antony and the Johnsons', transgender en bekend om zijn karakteristieke hoge, alles doordringende stemgeluid, zijn opvallende androgyne verschijning en  zijn gewaden. In zijn teksten draagt hij zijn persoonlijke ervaringen uit, onder meer over zijn worsteling met normen rond seksualiteit en gender.

Engagement en persoonlijke ervaringen vlechten zo ineen bij Antony's kunst en muziek. Zijn laatste album 'Swanlights' stelt de destructieve manier aan de orde waarop er met de aarde om wordt gegaan. Anthony hoopt dat zijn muziek en collages mensen aan het denken zetten – of het ‘collectieve bewustzijn veranderen’, zoals hij zelf zegt.

In 'Wintergasten' kiest Antony fragmenten die met deze thema's te maken hebben en deelt hij de voor hem inspirerende personen en hun eigenzinnige creativiteit. Een heel bijzondere ontmoeting. Zachtmoedigheid is zijn grote thema. Hij formuleert langzaam, soms hakkelig, met een gezicht en een stem die nauwelijks uitdrukking hebben. De kunstenaars aan wie hij refereert  (jaren dertig, vijftig, zeventig) spelen nu eigenlijk nauwelijks een rol meer, maar zijn van grote betekenis geweest voor volksstammen. Zaterdag wordt de uitzending herhaald.

Het wordt een bijzondere tv-week, want vanavond is er een documentaire over het Urker Mannenkoor. Mannen die niet kunnen praten over hun emoties maar hun leven beleven op hun Mannenkoor.

Geen opmerkingen: