vrijdag 7 januari 2011

SOS Piet!

RoRo7 heeft een leuk stuk geschreven over de Vlaamse kok Piet Huysentruyt, die in Vlaanderen  waanzinnig populair is, die op de commerciële tv VTM zijn kunsten vertoont en al miljoenen kookboeken heeft verkocht. In Vlaanderen. Hier te lande kent bijna niemand hem. De formule is dat kijkers/amateurkoks die niet uit een recept komen vragen of hij komt helpen. Hij vraagt ze  dan (voor de camera) voor te doen wat ze doen. Dan doet hij voor hoe het wél moet.

Nu al heb ik Piet nodig. Ik had uit de nieuwe AllerHande een leuk recept geplukt: 'Cannelloni met spinazie en gehakt'. Lievelingsrecept van FC Twente-voetballer Peter Wisgerhof die bijna nooit kookt. 'n Eítje, zegt hij in de AllerHande. Dan moet dat toch geen problemen opleveren?

Het is een tricky, want lasagna dat weet ik niet en de oven is een heikel punt bij mij. Maar ik ga er een uur of twee voor nemen, en dan móet dat lukken. Ik koop kant-en-klare lasagna uit het koelvak, dan heb je dat probleem met plakken en uitdrogen wellicht niet.

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak het gehakt in 8 min. rul. Breng op smaak met peper en zout.
2. Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere koekenpan en bak de knoflook 1 min. Voeg de spinazie toe en laat op laag vuur ontdooien. Breng op smaak met peper en zout. Laat goed uitlekken in een bolzeef. Meng de spinazie met het gehakt.
3. Snijd de lasagnebladen in de breedte doormidden. Verdeel een beetje spinazie-gehaktmengsel over elk vel en rol op. Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal...

Dáár gaat het mis. Eerst al het vraagstuk: wat bedoelt de man met 'Snijd de lasagnebladen in de breedte doormidden'. Maar goed, je probeert beide mogelijkheden uit. Maar elke keer als ik een lasagnablaadje probeer op te rollen, hoe dan ook, dan breekt het. Waar is Piet Huysentruyt? SOS!

Nu improviseer me er maar uit. Op grond van deze ingrediënten ineens een lasagna geïmproviseerd. Kaassaus heb ik niet in huis. Nu staat de boel in de oven. Misschien moeten we straks naar de pizzeria.

Geen opmerkingen: