zondag 30 januari 2011

Rooie Rinus en Pé Daalemmer

Voor Marg. Wie wat bewaart die heeft wat. Bobby bewaart bijna alles en soms is dat best leuk. Zo duwt hij mij een artikel in handen uit Trouw van eind december over Rooie Rinus en Pé Daalemmer. Wie niet rond 1980 in Groningen woonde zullen die namen weinig zeggen, maar ik woonde daar wel. 

Rooie Rinus en Pé Daalemmer en hun liedjes staan in mijn geheugen gegrift. Ze stonden elk weekend in de Herestraat in het brede deel voor de Hema. Door het succes liep de straat elke week geheel dicht. Aanstekelijk energie, levendig, humoristisch, vunzig, grof, Gronings. Het duo bestond slechts vijf jaar, maar ze zijn nog steeds wereldberoemd in Groningen en Drenthe.

Hun samenwerking begon met het liedje ´Geziena´, waarmee ze het songfestiaval van hun studentenvereniging Albertus Magnus wonnen.  Zie hieronder. Hun vijfentwintigjarig artiestenjubileum werd gevierd met een korte tournee in september en oktober 2005. De twee slotconcerten in Martiniplaza werden door tweemaal vierduizend bezoekers bezocht. Tijdens dit optreden speelde Daniël Lohues mee met 'Zundagoavond Blues'. Zie ook hieronder.

Eerder schreef ik dat The Roches ons rolmodel waren toen, maar Rooie Rinus en Pé Daalemmer eigenlijk ook wel. Ik was verrukt van hun rauwe eenvoud en het plezier. Marg, waarom deden wij niet dít?



Geen opmerkingen: