zondag 23 januari 2011

'De een zijn dood'

De Eyewish-opticien in de Bijenkorf bevindt zich naast de boekhandel, waar ik al tijden niet geweest ben. Drie boeken schaf ik er aan, waaronder de nieuwe Bernlef: De een zijn dood, getriggerd door  de afbeelding op het omslag en de openingspassage over hoeveel mensen er pas na dagen/weken/maanden dood gevonden worden in hun woning. Waarschijnlijk door Hani501's laatste blog 'Waar Is De Buurman' over de almaar hoger wordende stapel post voor de deur van haar buurman. 

Het is een roman waarin een Deventer oud-rechercheur, vennoot in de firma Erf en Recht, de hoofdrol speelt. Hij legt zich toe op het opsporen van erfgenamen en strijkt een percentage van de erfenis op. In dit verhaal gaat hij op zoek naar nabestaanden van een overleden drukker/uitgever van boeken-in-eigen-beheer. Na veel zoekwerk in Amsterdam, Arnhem, Zweden en Schotland (in feite is het boek een thriller en reisboek in één) komt hij uit bij twee jonge vrouwen die in Vos' leven een rol hebben gespeeld. Eén van hen blijkt in een psychose beland blijkt te zijn. Samen met de andere drukt de oud-rechercheur de erfenis van Vos achterover.

Het boek heeft een spannende intrige met gegevens als identiteit, dubbelgangers, fraude, misbruik, wraak en moord. De vrouw die het geld ten onrechte heeft opgestreken, onderwijzeres in de ziektewet, wordt  nieuwsgierig naar de andere vrouw en besluit haar in de Schotse Hooglanden op te zoeken. Daar neemt het verhaal een wending die zichtbaar moet maken hoe ingrijpend de gevolgen van seksueel misbruik kunnen zijn. Het boek heeft een bijzonder spannende finale, het is mooi opgebouwd en mooi geschreven, ik heb het in een ruk uitgelezen, maar toch, echt héél enthousiast ben ik niet. Ondanks alles gaan de personages niet echt leven. 

Mooie beeld is er voor het omslag gebruikt van Casper David Friedrich: een deel van het schilderij 'Mönch am Meer'. 

Geen opmerkingen: