donderdag 27 januari 2011

Garçonne-look

De dvd was een kassakoopje bij de Bijenkorf: 'Coco avant Chanel', een film van Anne Fontaine met de prachtige Audrey Tautou  in de hoofdrol, bekend geworden door de film 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain'. Schitterende film weer. De wieg van Gabrielle 'Coco' Chanel stond in een vervallen armenhuis in Zuid-Frankrijk, waar zij haar start maakte in een klein accessoirewinkeltje en zich opwerkte tot de oogverblindende glamour van de Parijse haute couture. Ze ontwierp een stijl die niet alleen alle andere trends in de schaduw zette,  maar die honderd jaar later nog steeds modieus is. Zo creëerde ze de garçonne-look, bedacht ze het minimalistische zwarte avondjurkje en bracht ze Chanel No. 5 uit, nog altijd een van de meest verkochte parfums ter wereld.

De verfilming van de Chanel-biografie van Edmonde Charles-Roux gaat niet alleen over de successen die haar tot 'koningin van de mode' maakten, maar ook over de mannen die haar als maîtresse betaalden om haar droom waar te maken, over de echte liefde van haar leven en over haar strijd tegen de klassieke tijdgeest. Ze wist van Chanel een tijdloos symbool van onafhankelijkheid en elegantie te maken, nog altijd voortgezet door couturier Karl Lagerfeld die voor de kostuums voor de film tekende.

Het grootste plezier van het kijken zit 'm in het bestuderen van het gezicht van Audrey Tautou, die in deze rol afhoudend en androgyn oogt.

Geen opmerkingen: