zondag 30 januari 2011

Keizerin Θεοδώρα

Zelf gemaakt naar een mozaiek. Hij lijkt niet erg, maar ik vind 'm wel mooi geworden.

Theodora van Byzantium (ca. 500 – 28 juni 548) was keizerin van het Byzantijnse Rijk. In 523 trouwde ze met keizer Justinianus I en in 527 werden zij keizer en keizerin. Voor haar huwelijk stond ze op het toneel als actrice. Er is lang beweerd dat Theodora zichzelf prostitueerde, zoals Procopius schreef in zijn boek Geheime geschiedenis, maar die laster ontsproot waarschijnlijk uit zijn onvrede over zijn eigen carrière aan het hof van Justinianus.

Haar verleden als actrice was dus niet enkel een voedingsbodem voor roddels, maar had er ook voor gezorgd dat ze in eerste instantie niet met Justinianus mocht trouwen. Het was bij de wet verboden dat een senator een actrice huwde.

Haar tijd als keizerin is bekend omdat ze zich inzette voor een christelijke splintergroep in het Byzantijnse Rijk: de Monofysitisten. Mede dankzij haar inzet voor deze groep staat Theodora bekend als een krachtige keizerin. Ook zette zij druk achter haar man Justinianus om wetten aan te nemen die de positie van actrices in het bijzonder en vrouwen in het algemeen verbeterde.

In het jaar 548 n.Chr. overleed Theodora, op vrij jonge leeftijd. Haar Nichtje Sophia werd de volgende keizerin van het Byzantijnse Rijk.

Theodora deed zich eerder voor op dit blog.

Geen opmerkingen: