dinsdag 4 januari 2011

Hallelujah

De VPRO zendt een schitterende documentaire uit over 100 Jaar Urker Mannenkoor Hallelujah. Toevallig - of niet - dat ik van hen een filmpje van het Ere Zij God plaatste met Kerst. Al kan ik niet zien of dat hetzelfde mannenkoor is. Wie weet telt Urk talloze Mannenkoren.

De VPRO en Urk vormen niet bepaald een natuurlijke combinatie. Daarom is het des te mooier dat de film een mooi eerlijk portret is geworden met ontroerende beelden. De mannen zingen in een schitterende harmonie, soms oorverdovend luid. De stilte die daarop volgt is adembenemend. In die stilte schuilen de gevoelens en gedachten van de koorleden. Een aantal van hen geeft hun gedachten bloot in deze film 

De filmmaker Kees Brouwer is zoon van een van de koorleden. Hij is erin geslaagd om door te dringen tot de ziel van het koor en laat zien hoezeer het verweven is met het lief en leed van de mannen. Voor hen is het koor een adempauze in een hectische tijd, een manier om geloof uit te dragen of de voedingsbodem voor de liefde. Het koor is verbonden met de gebeurtenissen op Urk. Zowel de zaak Dirk Post als het overlijden van brandweerduiker Lubbert Romkes komen aan bod. Als kijker word je opgenomen in het koor, je maakt repetities mee en concerten. Er zijn prachtige beelden van Hallelujah in vol ornaat, maar ook van Urk en van de visserij. De film verschijnt ook op dvd.

Geen opmerkingen: