woensdag 6 april 2011

De Ja-maar® filosofie

'Op zich een aardig plan: een nieuwe metrolijn die Noord- en Zuid-Amsterdam met elkaar verbindt. Maar het is Amsterdams allergrootste hoofdpijndossier gebleken. Door financiële missers, politiek gekonkel, een slappe ondergrond, verzakte panden langs het tracé en fel verzet van bewoners en winkeliers heeft het project een schier onafzienbare vertraging opgelopen.

Toch is het mogelijk interessant het eens van een andere kant te bekijken. Denk het om. Want wat is er mis met een project dat nooit af komt? Sommige steden zijn er wereldberoemd mee geworden. Neem Barcelona met zijn kathedraal van Gaudí. Wegens een chronisch gebrek aan financiële middelen wordt er al sinds 1882 aan de Sagrada Familia gebouwd. De huidige officiële opleverdatum is in 2026, maar het is maar de vraag of dat wordt gehaald – en nog belangrijker – of Barcelona dat moet willen. Want een groot deel van de charme is juist dat hij nog niet af is...'

Dit tekstje heeft een marketingmedewerkster bedacht ter introductie van een nieuw magazine gebaseerd op de Ja-maar-filosofie van Berthold Gunster. Wat een leuke tekstje, reply ik haar spontaan. Mag ik dat tijdschrift en een paar van die boeken? En who-the-heck is Berthold Gunster. Is hij een Nederlanders? Jij hij is een Nederlander. Hij is de grondlegger van de Ja-maar® filosofie. Over dit gedachtegoed schreef hij al een paar boeken zoals Ja-maar wat als alles lukt? en  Ik ben oké, jij bent een sukkel. Laten we samenwerken! Dat vindt zij een goed idee.

Zo makkelijk gaat dat soms, samenwerken. Soms ook niet, trouwens, maar daar gaat het nu niet over.

Geen opmerkingen: