vrijdag 29 april 2011

Bodhisattva van het mededogen

In de etalage van de brocante-winkel 'De oude pijpenlade' zie ik een wit porseleinen beeld staan van een vrouw met een roos. Of het een boeddha-beeld is weet ik niet. Ik vind haar mooi matchen met mijn Rosa Mystica, de wenende Maria met roos. Deze weent niet en de roos is geen roos maar een lotus, maar toch. In de winkel blijken ze meerdere beeldejes van dit personage te hebben. Ze blijkt Kwan Yin te heten.

Bijna ben ik alweer jarig. Toen ik vijftig werd kocht ik een beeldje van een wulps vrouwspersoon, die Lakshmi bleek te heten, een Hindoe-godin, en wel van de gulheid. Dat is het beeldje rechts. Nu ben ik bijna weer jarig en is het tijd voor een nieuwe godin. Het beeldje links dus.

Wikipedia: 'Kwan Yin is de Chinese interpretatie van de bodhisattva Avalokiteśvara, een godin van Troost & Genade, van Mededogen & de Zee. In de traditioneel Chinese godsdienst (taoïsme en Chinees boeddhisme) wordt zij naar verluidt aangeroepen in gebeden ten tijde van gevaar, want zij redt mensen die in gevaar zijn. Kwan Yin was eigenlijk een god toen hij net in China populariteit kreeg, maar toen er beelden van hem gemaakt werden en hij steeds een vrouwelijker uiterlijk kreeg, werd de god een godin.

'Op schilderijen wordt Kwan Yin vaak voorgesteld met een kindje in haar armen.' Nou kijk, wat zei ik? 'Ze lijkt daarom op een boeddhistische variant van Maria met het kindeke Jezus in haar armen. Een ander vaak voorkomend beeld van haar is met een vaas in de handen. De vaas bevat reddend water en wordt door haar op de aarde gegoten.'

Geen opmerkingen: