zondag 10 april 2011

Erkenning

Het is een smeuïg verhaal: de schrijver Stieg Larsson van de succesvolle Millennium-reeks overleed op 50-jarige leeftijd. Zijn familie (vader en broer), met wie hij nauwelijks contact had, strijkt vervolgens de erfenis op. Eva Gabrielsson, de vrouw met wie Stieg meer dan 30 jaar samen was, en die veel meegedacht en mee-gecreëerd heeft aan die boeken,  krijgt niets van het fortuin dat zijn werk (boeken en verfilmingen) hebben opgeleverd. Ze was nu eenmaal niet getrouwd met Larsson en ze hadden niets geregeld. Dan gaat de erfenis volgens de Zweedse wet naar de familie.

Nu heeft Gabrielsson het verhaal over haar leven met Stieg opgeschreven, om erkenning te krijgen voor haar lange en intensieve samenwerking met Larsson. Het is zuur dat de wetten zijn zoals ze zijn. Het is de vraag of haar strijd om recht op het intellectuele eigendom van Stiegs boeken kan bewerkstelligen. 

Nu hoop ik maar dat ze met dit boek iets verdient. Het is vrij zakelijk en niet speciaal mooi of aangrijpend geschreven. Dat moet toch iemand anders doen, vrees ik.  Maar het is wel de moeite waard om dat leven van hen beiden te lezen.

Geen opmerkingen: