dinsdag 19 april 2011

Gold - met wàs

Het liefst zou ik een eigen carport willen. Want al zou je het niet zeggen als je naar de bolide kijkt: autowassen is mijn lust en mijn leven. Maar in de grote stad doe je zoiets niet. Autowassen is iets voor in de provincie. Maar afgelopen weekend is mijn auto weer helemaal ondergescheten geworden geworden. Er is geen parkeerplaats vrij in de buurt van mijn huis, en om nou honderden meters op en neer te gaan lopen met een emmertje...

Om 21.30 uur besluit ik naar de autowasstraat te gaan. Van sommige autowasstraten houd ik heel veel, en van andere helemaal niet. Sommige zijn gebruikersvriendelijk, andere het tegenovergestelde. Groot voorstander ben ik van wasstraten waar je in de auto blijft zitten, waar een bediende vooraf de auto afspuit met een hogedrukspuit en desgewenst nog even naborstelt tot al het groffe vuil eraf is. Dan stop je hem een een tientje toe, hij drukt op een knop, en dan word je de straat doorgetrokken. Ik wil wasstraten die dag en nacht open zijn.

Mijn lievelingswasstraat was altijd die bij de molen aan de Haarlemmerstraat. Maar nu woon ik al een jaar in Oost. Ik ben al een jaar niet naar een autowasstraat geweest, want ik heb er hier nog steeds geeneen gevonden. De dichtstbijzijnde 'wasstraat' die ook 's avonds open is is het Shell-pompstation Kriterion op het Zeeburgereiland. Maar dat is zeen waar ik niet warm of koud van word. Daar moet je hem inrijden en een code intoetsen. En dan eruit. Van die wasstraten die het soms niet doen. En dan zegt zo'n kassamedewerkster: 'Dat kán niet. Hij móet het doen. Hij doet het áltijd. Dat gebeurt anders nóóit...'

Hier zitten studenten (v) achter de kassa. Je ziet het zo: die weten niet van autowassen. Die zeggen maar wat. Gaat vogelpoep er wel af in uw wasstraat vraag ik. Welk programma moet ik nemen? Ze zeggen: Het programma Gold. Waarom het programma Gold, vraag ik. 9,50 euro. Die heeft wàs, zeggen ze. Alsof dat helpt tegen vogelpoep, zeg ik. Dan komt de vogelpoep ook nog eens onder een laagje was! Ze kijken me met lege ogen aan.

Nou ja. Dan maar. Ik rijd de bolide er in. Toets de code in. Hij werkt. Sta gespannen toe te kijken. Ben ik te achterdochtig. Of heb ik gewoon weer eens gelijk. Ik heb gewoon weer eens gelijk. Ik rijd een extra rondje om de benzinepomp met wasstraat en besluit geen tweede confrontatie met de studentes aan te gaan. 

Dan thuis in de straat maar met een emmertje en een zachter borstel, eindje lopen, wat geeft het, net zo lang tot de bolide schoon is.

Geen opmerkingen: