donderdag 28 april 2011

Sukkel?

Ik vind het echt een geestige titel, maar als je bij je oude moeder op de bank zit die weinig meer begrijpt en die vraagt: 'Wat is dat voor een boek dat jij aan het lezen bent? Wat een rare titel. Dat sukkel is ook niet aardig, Vind je het een mooi boek? Heb je er veel aan?' Dan sta je ineens enorm met de mond vol tanden. Die titel is een persiflage, Mutti, op de bestseller Ik bent o.k. jij bent o.k. van de psychiater Thomas Harris uit de jaren zeventig.Maar ja, dat las zij toen ook niet.

Als je de mensen alsmaar tegenspreekt, bij voorbaat al met goede raad  op de proppen komt, an altijd vanuit je eigen denkkader, en niet open staat voor de andere manier van denken en doen en spreken en bewegen van de ander, dan straal je eigenlijk almaar uit dat je de andere in wezen een sukkel vindt. Het gaat over je inleven, empathie, je spiegelen. Als je net zo doet als de ander dan gaat hij je vertrouwen en krijg je sneller iets voor elkaar dan wanneer je altijd je eigen gewoonten voorop stelt.

Het spiegelen is niet bedoeld als trucje maar als innerlijke houding. Het gaat er in essentie om dat je daadwerkelijk laat merken dat je geïnteresseerd bent in de ander; open staat voor de ander en dat niet alleen doet door het te zeggen, maar je daar ook daadwerkelijk naar gedraagt.

Geen opmerkingen: