vrijdag 8 april 2011

Landmarkt

Het is twee pittige bruggen over en dan ben  ik bij een geweldige nieuwe winkel in Schellingwoude: Landmarkt. Gisteren geopend. Veel goeie pers gehad. Het is een overdekte markt met veel verse producten uit de regio. Zo is er onder meer meel van een molen in Weesp, bloemkool van Texel en kaas uit de Weere in West-Friesland te vinden. Veel producten komen van agrariërs uit Noord-Holland. Er is ook een proeverij met een eetbar. Open van 8-20 uur.

Ik fiets er in de middagpauze (thuiswerken) naar toe en in de zon is dat een feest. Met regen en wind is het een moeilijker locatie qua vervoer. Want de producten worden dan wel uit de eigen regio gehaald en gebracht, de meeste mensen gaan er wel mooi met de auto naar toe. En daar is niet zoveel plek voor. Er zijn ook niet echt toegangswegen. Er is dus veel geheen-en-weer met auto's.

Afgezien daarvan ben ik erg enthousiast. Heerlijk brood hebben ze. Leuke artikelen van kleinschalige bedrijven, en voor zover ik kon zien lang niet zo duur als het vergelijkbare Marqt aan de Overtoom, dat ik hysterisch high brow en duur vind. Dit zit lager in de markt. Er waren veel 'gewone' mensen.

Het verbazingwekkendst zijn de kassa's: die hebben geen lopende band waar je koopwaar op kunt zetten. De kassamedewerkers moeten de artikelen van het ene winkelwagentje in een andere overtillen. Het verstoort de klanten een beetje. De een na de ander zegt: Dat is toch veel te zwaar voor u??? Ik ben benieuwd wat de filosofie daarachter is en hoe lang ze dat volhouden.

Geen opmerkingen: