zondag 24 april 2011

Indiaas gedoe

Zaterdag om 16 uur besluiten we een fietstochtje te gaan maken en wel naar boekhandel Barends & Donkersloot in Amsterdam ZuidOost. Ze zijn verbouwd en we zijn benieuwd wat Ivo ervan gemaakt heeft. En om een impulsaankoop voor het Paasweekend te plegen. De winkel is erg verbeterd. Veel opener, ruimer, opvallender, moderner, uitnodigender.

Ik koop er onder meer Mama Tandoori van Ernest van der Kwast. Ik had het al veel eerder willen kopen, omdat deze Van der Kwast mij zo amuseert met al zijn gedoe, maar toen ik een keer op het station in een AKO was en het daar wilde kopen om het onderweg naar Frankfurt te lezen, was het niet op voorraad. Toen, herinner ik me nog, kocht ik een andere Indiase schrijver Aravind Adiga: De witte tijger. Ze geven veel troost in tijden van gedoe, romans over het gedoe van de Indiase maatschappij en mens. Dat is veel en veel erger dan je eigen gedoe.

Mama Tandoori is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Van der Kwast. Ze leeft bij het motto ‘Gratis is goed’ en heeft altijd een deegroller op zak. Haar man en drie zonen hebben wat te lijden onder haar regime. Van der Kwast vertelt ongemeen geestig. Onderkoeld, nooit larmoyant. Het is te warm deze avond om diep op de dingen  in te gaan, maar het is een echte aanrader. Mooi citaat van Herman Koch op de flap: 'Dit is het geestigste en ontroerendste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Wie zich afvroeg waar de Nederlandse Salman Rushdie toch bleef, of eerder nog de Nederlandse Aravind Adiga, krijgt met Mama Tandoori het antwoord.'

Ik ben wel heel benieuwd met wat voor tweede boek deze Kwast gaat komen. 

Geen opmerkingen: