dinsdag 12 april 2011

Warum?

In de bloemenzee voor winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn staat een bord: 'Waarom? Warum?' Het duikt in bijna iedere nieuwsrubriek op.  In de Volkskrant een verhaal over de Bordjesman,  Timo Tasche, in Duitsland bekend als 'Der Schildermann'. Al zeven jaar gaat hij naar plaatsen waar zich drama's hebben voltrokken om zijn bordjes te plaatsen, maar ook bij rechtszaken of demonstraties komt hij opdagen met zijn borden en een band om zijn hoofd.

In 2009 dook het bord op in Oostenrijk, voor het huis waar Josef Fritzl in een kelder zijn dochter jarenlang opgesloten en verkracht had. Daar stonden ook twee andere borden bij: 'Schon wieder' en 'Wie kontte es dazu komen?' In Winnenden, waar een scholier in maart 2009 op een school 15 mensen doodschiet, poseert de maker van de borden met zijn bord met daarop 'Gott, wo warst du?' voor een grote groep cameraploegen en fotografen. Vorige maand liet hij zich nog filmen bij de Libische grens, waar hij samen met iemand een kartonnen bord met de tekst 'Stap op, Kadhafi' vasthield.

Tasche zegt zelf in een televisiereportage de overtuiging te hebben dat er 'wat veranderen moet'. 'Ik begrijp niet dat er maar zo weinig mensen betrokken zijn.' Volkskrant-fotograaf Hans Aarsman denkt dat het de man om aandacht te doen is. 'Zijn missie is niet het beantwoorden van de vraag: 'Warum' heeft dit drama zich voltrokken, maar het krijgen van aandacht', zegt Aarsman. 'Net als de seriemoordende scholier uit Winnenden zal ook hij het gevoel kennen dat de wereld hem niet ziet staan. Maar hij heeft een minder gewelddadige manier gevonden om de aandacht op zich te vestigen.' 

Geen opmerkingen: