donderdag 21 april 2011

Huwelijksgeluk


Tom en Ali trouwen. Ze hebben ons de datum al een half jaar geleden laten vastleggen in de agenda's. We zijn er dus ook allemaal. Behalve Mutti, maar die kan het allemaal volgen via Skype. Heel  heel heel aangrijpend om haar thuis naar het scherm te zien kijken.

Het is allemaal net een prinsessensprookje. Ali laat zich door haar vader weggeven aan haar Tom. Ze heeft conservatorium gedaan en kan prachtig zingen en pianospelen. Ze zingt Tom een schitterend zelfgemaakt liefdeslied toe. Het wordt hem af en toe allemaal helemaal te machtig.

Behalve de wederzijdse families en vrienden is ook hun spirituele familie in groten getale gekomen. De jongelui blijken deel uit te maken van de studentenvereniging Navigators. Dat zijn hele blije gelovigen die met opwekkingsliederen geheel uit hun dak gaan. 'Ik dacht dat dit alleen in Amerika bestond', fluistert zegt Zus4. Haar zonen (voor de vaste lezers bekend als Kwik, Kwek en Kwak) hebben nog nooit een huwelijk meegemaakt, vertelt ze. En voegt er een beetje ongerust aan toe: 'Straks denken ze dat dit gewoon is!'

Wij Geschwister - al ongeveer levenslang ex-vrijgemaakten - weten niet wat ons overkomt. Staan stijf van de weerstand tegen zoveel geloofsgeluk. Na afloop moet iedereen een biertje of drie. 'Het is interessánt,' zeggen we flink. 'Alleen al als fenomeen. Dat wij zo van slag zijn, zegt net zo veel over onszelf als over hen.'

Na de dienst die twee uur duurt doen familie en vrienden van het bruidspaar nog eindeloos stukjes. Dat maakt het geheel nog een beetje aards en menselijk. En vervolgens gaan de Navigator-jongens- en meisjes allemaal dansen en dat kunnen ze heel goed. Jongste Nichtje gaat alle andere jonge meisjes voor in prachtig groepsdansen. Ik ben heel trots op haar. Het zijn helemaal net gewone mensen!

Zus4 en haar zonen komen na afloop bij mij logeren. Toch wel een beetje uitslapen, vraag ik met klem. Want in hun gewone leven op het Oost-Duitse platteland staan ze om 06 uur op. Ze doen eens gek, ontbijten pas om 08.30 uur en rijden om 09 uur weer weg. Kan ik ook nog op tijd naar het werk.

Geen opmerkingen: