maandag 25 april 2011

De Rustige Smurf

 
Kijken of ik het leuk vind: varen. We huren een huursloep in Alphen a/d Rijn, dit in het kader van Bobby's bootjeswens. De sloep heet: 'De Rustige Smurf'. Ik zeg graag om ty pesten: als-hij-maar-gelukkig-is, maar eigenlijk is het best leuk. Het leukste vind ik het aan het stuur, ook al is het een nep-antiek tut-stuur.

We varen door het Groene Hart van Nederland en passeren pittoreske plaatsen met namen die ik alleen van aardrijkskunde van vroeger of als afslag van de A4 ken: Woubrugge, Braassemermeer, Roelofarendsveen, Oude Wetering, Kaag, Kagerplassen... Het is best druk in het Groene Hart, vooral aan/in/op de Ringvaart.

In de Kagerplassen liggen we aan een picknick-eiland. Niet helemaal alleen, om het maar zacht uit te drukken, maar toch idyllisch en met een goed gevulde picknickmand.

Daarna nemen we een brede boerensloot met als hoogtepunt een zelf te draaien fietsbrug, dan is het Hoogmade, Woubrugge, nog een rondje Braassemermeer en dan weerom naar Alphen. Evaluerende heeft het dagje varen ups en zijn downs. Het is heel heel heel zonnig, wat prachtig is, maar de huursloep heeft geen enkele beschutting en aan het eind van de dag heb ik bijkans een zonnesteek. Of overdrijf ik en is het 'maar' een 'hitteslag'? Misselijk, hoofdpijn, ellendig.

Wikipedia: '(...) Wanneer iemand bij het zonnebaden last krijgt van misselijkheid, hoofdpijn en/of duizeligheid is er waarschijnlijk sprake van een zonnesteek. In de mildste gevallen is het voldoende om de persoon die een zonnesteek heeft uit de zon te halen en in de schaduw of koelte te brengen. Ook te drinken geven zal helpen. Voor jonge kinderen en oudere mensen kan ook een milde zonnesteek levensgevaarlijk zijn. Daarom wordt geadviseerd altijd een arts in te schakelen. Vaak spreekt men in mildere gevallen niet van een zonnesteek, maar van een hitteslag.'

Geen opmerkingen: