dinsdag 10 mei 2011

Boeken


In Pythagorion is een boekhandeltje, tevens kantoorboekhandeltje, met redelijk wat Griekse boeken, tweehonderd, driehonderd titels, een plank Engels en ook ca twintig Nederlandse boeken: tien Poema Pockets en tien Zwarte Beertjes. Het is heel fijn überhaupt een boekhandel tegen te komen. Als ik hier woonde was ik blij met elk boek, denk ik. Dat lezen sexy moet zijn, dat lees je aan de promotie-affiches niet af? Of spreekt dit de jonge meisjes hier juist aan?


Yourgos onze huisbaas begint een gesprek. Hij vindt het wel leuk dat we geen plan hebben en bljjven. We blijven tot het restaurant open gaat, zeggen, want we hebben veel goeds over uw kookkunsten gehoord. Hij kijkt ongelovig, want hij is een 'mechanisch' koker, zegt hij, hij weet alles van de techniek, maar niet van de chemie. Hij gebruikt alleen olie, boter, peper, zout en meel.

Yourgos' vader, wiskundige, nu tachtig, heeft op late leeftijd een boek geschreven. Een schitterend boek, over zijn dorp, alles staat erin. Geschiedenis, politiek, godsdienst, planten, dieren. Katarina heeft het gelezen en was erg te spreken. Zelf komt hij als hij leest niet verder dan wiskundige formules. Dat is lekker kort en kernachtig.

Geen opmerkingen: