vrijdag 20 mei 2011

Breiwinkel

Een oude vriend van Mutti (in de tachtig) vertelt dat hij in het pand van de huidige boekhandel van Emmen in de Noorderstraat vroeger zijn Breiwinkel had. Sinds 1956. Ben je wel eens in die boekwinkel geweest? 'Jazeker', zeg ik. 'Ook boven?' 'Ook boven', zeg ik. 'Boven vóór was onze woonkamer', vertelt hij.

Eigenlijk hield hij helemaal niet van breien, maar hij was erin gerold. Liever had hij een modezaak gehad in het midden van het land, maar die waren zo duur om over te nemen, uiteindelijk was hij in deze winkel gestapt. De dames deden de verkoop. Zelf had hij alleen inkoop en administratie gedaan. Ik begin een verhaal over de nieuwe trend van het 'wild breien', maar het is hem niet uit te leggen wat dat is.

Ik vertel dat Mutti en ik een tochtje door de veenkoloniën hebben gemaakt. Emmerschans, Emmercompascuum, Bargercompascuum, Zwartemeer, Klazienaveen, Oranjedorp... O! zegt hij, en het eerste jaar  leverde ik dan na sluitingstijd op de fiets breimachines af in al die dorpen rond Emmen. Na een jaar had hij genoeg verdiend om een Volkswagen te kopen.

Geen opmerkingen: