dinsdag 24 december 2013

Betahistine

Huisarts Bart vindt het niet fijn als ik wat de spot drijf met de (Amsterdamse) huisartsenij, maar toch is het een van mijn favoriete bezigheden. Het is allemaal vast goedbedoeld maar zo inefficient. De meest eenvoudige handeling gaat mis. De waarnemend huisarts die mij gisteren belde beloofde een recept te faxen naar mijn apotheek die dat dan einde middag thuis zou bezorgen. Duizelend kon ik immer niet over straat om het te halen.

Maar om 17 uur is er niets  bezorgd, de huisartsenpraktijk is inmiddels gesloten en bij de apotheek hebben ze niets ontvangen. Ik besluit niet de hele avond in een wirwar van wederwijds onbegrepen telefontjes terecht te komen (die verlopen via het stramien Wat-is-uw-geboortedatum, wie-is-uw-huisarts, wie-heeft-waargenomen, om-welk-medicijn-gaat-het?) tot de ochtend uit te stellen. Ik lig tenslotte veilig lekker in bed en tv kijken gaat.

In de ochtend bel ik de praktijk van de waarnemend huisarts, die mij niet kan vinden in haar systeem. ('Hoe heet uw huisarts?' 'Van der Cingel.' 'Ja maar hoe héét hij?') Je hoort aan alles dat ze het vak niet helemaal in de vingers heeft. Invaller? Net begonnen? 'Wat is uw geboortedatum? Ik kan u niet vinden in het systeem.' Nadat zij alles uitgezocht heeft belt ze terug dat het recept wel degelijk gefaxt is, máár naar de Lairesse-apotheek. Ze verzekert me dat het nú naar de Molukkenapotheek gefaxt is en dat ik het medicijn vast wel aan het eind van de middag kan halen.

Ik bel de Molukkenapotheek ('Wat is uw geboortedatum?')  alwaar geen fax ontvangen is.

Bij de waarnemend huisarts neemt nu een andere assistente op. Het hele circus begint opnieuw. 'Wat is uw geboortedatum?' Geduldig doe ik het hele verhaal wéér, maar als ze voor de tweede keer vraagt 'Wat is uw geboortedatum' schiet ik in de lach. Zij is heel verantwaardigd. 'Mevrouw, weet u wel hoe wij hier werken? Wij doen hier alles met de hánd!' Snel bied ik mijn excuses aan - anders doet ze misschien wel. 

Het middel heet betahistine. Het zorgt voor een goede doorbloeding van het middenoor. Er is niet bewezen dat het iets doet. Lees ik op Apotheek.nl. Dat gaan we dan maar halen.

Geen opmerkingen: