woensdag 25 december 2013

Grote Kerk te Maassluis

Al heel lang wil ik wel weer eens naar een echte ouderwetse hervormde Kerstnachtdienst, met alle evergreens van ooit. Dat heb je bij mijn weten niet in Amsterdam, daar is alles gemoderniseerd, daar zingen ze Huub Oosterhuis. Voor Kerst-evergreens moet men naar Maassluis. En wel naar De Grote Kerk, met het orgel van voorheen Feike Asma, en sinds 1984 van Jaap Kronenburg.

Laat ik nu net te Maassluis zijn! Schoonmama vraagt of we misschien mee gaan. Zij is opgegroeid in die Grite Kerk. Daar heeft ze haar man ontmoet, Nu is de Grote Kerk van de Bonders, en komt ze er niet meer. Maar de Kerstzang dienst is nog van de gewone hervormden.

Já, wij willen mee. Tot mijn onuitsprekelijke vreugde doen we inderdaad alles! 'Nu syt wellecome', 'Eer Zij God In Onze Dagen', 'Komt Allen Tezamen', 'Stille Nacht', 'Nu daagt het in het Oosten', en natuurlijk 'Ere Zij God...' Alleen 'Daar is uit 's Werelds Duistre Wolken' doen we niet.

Ik neem ime voor alles mee te gaan zingen, luid en duidelijk. Ergens verwacht ik dat ik misschien wel heel erg in huilen zal uitbarsten als ik dat doe, omdat dat ooit gebeurde toen ik 21 was. Dat was te Assen Sindsdien heb ik nooit meer zo'n Kerstnachtdienst bij durven wonen. Maar niets geen tranen. Ik word helemaal blij van al die oude liederen. Ik kan ze allemaal uit het hoofd. Van voor tot achter, van links naar rechts. Ik zing uit volle borst. Weer een jeugdtrauma voorbij.

Geen opmerkingen: