dinsdag 3 december 2013

Stilte

Ik duik eerst maar eens in de boekenkast met honderden interessante boeken en begin met 'De rest is stilte' van de Chileense schrijfster Carla Guelfenbein. Dat lees ik zo in één avond uit. Erg mooi en indrukwekkend. Het is in 2010 uitgegeven door uitgeverij Ailantus. Die bestaat al niet meer. Die uitgeefster, literair fijnproefster, heeft al een heel aantal uitgeverijen geleid maar moest steeds vertrekken, ik vermoed omdat ze niet voldoende commerciële successen behaalde. 

Dit is zo'n boek, een práchtig boek. Chileens. Vertelt het verhaal van een jongetje Tommy van een jaar of negen met een hartprobleem. Zijn vader Juan is hartchirurg, zijn moeder is plotseling overleden toen hij drie was, zijn vader is hertrouwd met Alma die toen ze trouwde al een dochtertje had. 

Tommy is een bijzonder kind, te klein voor zijn leeftijd, hij mag nooit alleen zijn, hij wordt per computer gepest, zijn vader is altijd aan het werk, zijn stiefmoeder krijgt een heftige affaire met een oude vriend. De verhalen worden verteld door Tommy, Juan en Alma beurtelings. Tommy luistert graag volwassenen af en neemt dan hun gesprekken op op zijn mp3-speler. 

Het gebrek aan aandacht voor elkaar, iedereen zit op zijn eigen eiland, heeft desastreuse gevolgen. 

Geen opmerkingen: