zaterdag 7 december 2013

Alle dagen vuur

De houtkachel. Bobby en ik hebben allebei ons leven lang in huizen zonder open haarden en houtkachels gewoond. Andere mensen, die hadden dat: open haarden, of houtkachels, en verhalen over hout, maar wij niet. In het eerste Duitse huisje waar wij in een laat najaar naar toe gingen, waar dit blog mee begon, daar was een open haard en wij moesten aan elkaar bekennen dat we nog nooit een vuurtje gemaakt hadden.

En nu komt dat nieuwe huis eraan en daar willen we eigenlijk heel graag willen we een open haard, en/of een houtkachel. Daar is het algemene basisontwerp niet van uit gegaan en het heeft - zo begrijp ik - ook wel enige voeten in de aarde. Wij willen er meteen wel twéé, een open haard in de woonkamer en een houtkacheltje in de bibliotheek.  Maar stel je voor, zeg ik, dat het zó gezellig wordt in de bibliotheek, dat we noit meer in de kamer gaan zitten?

Mensen met huisjes in Frankrijk en/of de Ardennen hebben altijd hele verhalen over het hout voor hun huisjes. Daar hebben ze mannetjes voor, die dat hout komen voorrijden. Dat moet dan in hapklare brokken gekloofd en gezaagd en gedroogd. De mensen van het huisje waar we nu zitten hebben dat overigens niet. Ze hebben wel een houtkachel maar geen voorraad hout. Dat moeten we bij de Carrefour halen, of de Colruyt, of bij Mr Bricolage. 

Deze houtkachel brandt als een gek. Zo'n blok kis zo weg en een netje hout à 4 euro is in twee uur opgebrand. Er zijn in de supermarkten ook allemaal pakken 'geperst hout' te koop, in zo grote hoeveelheden dat het wel populair móet zijn. Als voordeel staat genoemd dat het heel heet is en nauwelijks as geeft. Maar het ziet er weinig oer uit en nergens staat de brandduur aangegeven.  

Voor de Bonte Avond hebben we (in het kader van laten-we-eens-gek-doen) twéé zakken gekocht. Eén daarvan is voor de mensen die na ons in het huisje komen, bezweer ik. Maar het gaat zo hard met het vuur dat we maar drie blokken voor ze overhouden.

Wil jij een houtkachel of een open haard, vraagt Bobby. Wat een vraag. Een open haard in de kamer, zeg ik. en een houtkachel in de bibliotheek. Dan moeten we inde huiskamer een schouw. We nemen alles mee in alle overwegingen.

Geen opmerkingen: