vrijdag 8 januari 2016

Dick Matena

Dat NLZiet, waar ik regelmatig hoog over opgeef, is een betaaldienst van NPO, RTL en SBS ofzo. Een tegenhanger van het Amerikaanse Netflix. Voor €7,95 per maand kun je op je iPad tv-programma's zien, zónder reclame. Dat vind ik een groot goed. Om steeds meer filmpjes - op bijvoorbeeld Uitzending Gemist en YouTube - hangt teveel reclame. Ik haat reclame. Het nadeel van NLZiet is alleen dat er geen systeem zit in het archief. Er is niet op genre gesorteerd, alleen op 'nieuw', 'meest bekeken' en 'alfabetisch', en dat laatste is zoveel, daar is geen beginnen aan. Er is wel een zoekfunctie, maar als je 'film' intikt, of 'speelfilm', of 'drama', dan krijg je maar een maar titels. Het is toeval waar je op stuit. Wel kun je gevonden uitzendingen toevoegen aan je favorieten. 

Aan die favorieten heb ik vannacht de documentaires van 'Het Uur van de Wolf' toegevoegd. Ik ben qua films en documentaires echt een VPRO-adept merk ik, qua series van Omroep Max, en reflectieve programma's van de nu ter ziele gegane RKK. Vannacht koos uit de tientallen afleveringen van Het Uur van de Wolf de documentaire over de tekenaar Dick Matena. Hij is al in de zeventig, maar nog volop aan het werk omdat hij naar zijn zeggen met dat tekenen geen droog brood verdient. Hij heeft voor verschillende strips en studio's gewerkt en krijgt nu pas erkenning sinds hij beroemde boeken als 'De avonden' van Reve en van Jan Wolkers heeft verstript. Hij is boos over die miskenning van de strip en de late erkenning. Hij is veel boos. Ik heb al vaak gedacht dat ik graphic novels wilde gaan verzamelen, misschien is dit het moment. Het is echt zo prachtig wat hij maakt en het is zo heerlijk om hem met die kwastjes en ecoline in de weer te zien!

Fascinerend is Nelleke de Boorder, de vrouw achter de man. Zij staat altijd stralend naasr hem in beeld. Ze doet me een beetje denken aan de vrouw van wijlen Simon Vinkenoog. Vooral zegt ze in deze documentaire dat hij een lieve, maar geen makkelijke man is. Als hij vertelt dat hij 14 à15 uur per dag tekent, dan vraag ik me wel af hoe hun relatie is. Zij is sinds kort auteur van kinderboeken, die hij illustreert. Ze werkte jaren op een Haagse redactie, lees ik bij haar uitgeverij Moon.

Geen opmerkingen: