zaterdag 16 januari 2016

Tuinvogeltelling

Vandaag is het de eerste nationale tuinvogelteldag, hoor ik op het Journaal, morgen is de tweede. Je wordt gevraagd gedurende een half uur in je tuin of op je balkon vogels te tellen. In het Noordhollandse dorp Hoogwoud is in een saai nieuwbouwtuintje een roodkeelnachtegaal gespot, waar vele tientallen zo niet honderden birdwatchers op af kwamen. De vogel komt normaal alleen voor in Siberië. 

Wij hebben sinds 2 januari in ons minituintje een vogeltaart staan, die al steeds meer op raakt. Eerst kwam er steeds één duif of tien kraaien op af, maar vandaag zien we ook een roodborstje en twee merels. De merels stofzuigeren de korreltjes rond de taart op de grond. Morgen maar eens serieus tellen. Als je je ook maar een beetje beweegt in de buurt van het raam - als er al een vogel komt wil ik die natuurlijk onmiddellijk fotograferen - vliegen de vogels er onmiddellijk vantussen.

In de Tuinvogel-app staat geen kraai, terwijl wij volgens mij steeds kraaien hebben. Wel staat de kauw op nummer 7 in de Tuinvogeltop10. Ik ben ervan overtuigd dat wij kraaien hebben en geen kauwen.

Morgen kan men ook nog meedoen met het tellen. We blijken het allebei stiekem diep in ons hart leuk te vinden, maar ook stom. Ik vind het echt iets voor jou, zeg ik tegen Bobby. Bobby zegt: 'Dat ik muisstil voor het raam zit met een verrekijker?' Hij vindt het meer iets voor mij. De tijd zal het leren.

Geen opmerkingen: