woensdag 20 januari 2016

Wonderen

Vandaag ga ik naar een wonderplek: de bibliotheek te Gouda. Die heeft eind vorig jaar een prijs gewonnen als Beste Bibliotheek 2015 en ik ben heel benieuwd. Het is voor Gouwenaars een regelrechte hotspot. Ik ben benieuwd hoe dat ontwikkelen gaat: ik stel me zo voor dat ze zo'n vier jaar geleden de mededeling kregen van de Gemeente dat hun subsidie halveerde, dat er vestigingen dicht moesten en mensen weg, en dat je daar moord en brand over schreeuwt, want dat kán niet. En dan gooi je uiteindelijk toch het roer om en creëer je iets totaal nieuws wat dan een eclatant succes blijkt te zijn. Dat verhaal wil ik wel eens in detail horen.

Ik houd van bibliotheken. Ze zijn altijd belangrijk geweest, ook in periodes dat ik de boeken altijd veel te laat terugbracht en torenhoge boetes kreeg. De belangrijkste was de bibliotheken uit mijn jeugd: daar hadden we een prachtige hoofdvestiging in het dorp, waar ik graag op zaterdag naar de 'leeszaal' ging om in moderne kleurige encyclopedieën te bladeren. Thuis hadden we geloof ik een oude Oosthoek. We leende  in het filiaal in de wijk Angelslo, daar viel op dat lenen na niet zoveel te beleven. Dat gold ook in mijn volgende woonplaatsen Groningen, Amsterdam (Bos & Lommer, Molenwijk, en Oost, nu dan Utrecht Zuilen. Je haalt er boeken en brengt ze weer terug. Vaker lees ik ze niet dan wel.

In Amsterdam Centrum en Amsterdam Oost kwamen de afgelopen jaren wel mooie nieuwe grote verblijfsbibliotheken. Maar daar ergerde mij het dat ze alle kundige personeel vervingen door jonge veelal allochtone medewerkers die echt wel hun best deden, maar weinig kennis van de collectie uitstraalden. Laatst hoorde ik dat dat precies de reden was dat de OBA nooit de prijs Bibliotheek van het Jaar kreeg.

Deze bibliotheek te Gouda is zo'n droomblbliotheek waar je wilt zíjn. Er is een goed restaurant waar het altijd vol zit. Aardig behulpzaam en kundig personeel. Er zijn lange leestafels waar oud en jong zit te werken. Eindeloze leuk ingedeelde kasten, fauteuils waar je muziek kan luisteren, een werkplaats voor oude druktechnieken, lokalen voor cursussen. Elkom welkom welkom. Wauw! 

Geen opmerkingen: