maandag 22 oktober 2018

Human

Ik stuit op een vacature bij Human, en die lijkt me misschien wel wat. Maar hoe dat ook al weer precies zit met Human weet ik eigenlijk niet. Is het een omroep of wat anders? Voor ik het weet zit ik midden in een 'onderzoek'. Tot 2014 hadden we uitzendingen van het Humanistisch Verbond, herinner ik me, maar bij de vorige bezuinigingsronde op de publieke omroep werden de levensbeschouwelijke clubs eruit geknikkerd. 

Het Humanistisch Verbond op tv werd Human en vond (tijdelijk?) onderdak bij de VPRO. Het is moet ik zeggen niet allemaal even helder geformuleerd. Ze hebben 150.000 'vrienden' (leden) nodig om in het bestel te blijven. Ofzo. En hun nieuwe medewerker moet dat voor elkaar krijgen: kijkers en leden. En zo kijk ik ineens uren naar documentaires van Human. Er zijn erg veel pittige onderwerpen in de wereld. Als je naar een documentaire kijken heb je er ineens iets meer voeling mee.

Eigenlijk zie ik ze best regelmatig, realiseer ik me, en vooral 's nachts, op tijdstippen dat ik niet kan slapen. Veel van hun documentaires gaan over vluchtelingen, over mantelzorg, over psychiatrie. Ze zijn internationaal, onverwacht, ongemakkelijk, betrokken, liefdevol. Soms denk ik: Ik kan dan wel niet slapen, maar zo wakker als ik ben ben ik nu dan verbonden met andere verworpenen-der-aarde. Hoewel ik in een mooi huis slaap met uitzicht op een nachtelijke vijver met volle maan. En die vluchtelingen zeker niet. Hoe krijg je meer mensen naar die documentaires te kijken?

Geen opmerkingen: