donderdag 18 oktober 2018

Pocheren

Op de 'vastendagen' mag ik 's avonds een 'slank' recept.  Daar kijk  ik dan de hele dag naar uit. Allerhande heeft een uitgebreide afdeling daarvan. Vandaag kies ik asperge-broccoli met sesam & gepocheerde kip met sambal'. Het stomen van de groente, het 'pocheren' van de kip in een bouillonnetje van gember, knoflook, sambal en zout, een dressing van sojasaus, rijstazijn en sesamolie: allemaal nieuw voor mij en erg lekker. Ik maak er nog wel worteltjes en een beetje zilvervliesrijst bij.

Pocheren. Ik vraag me altijd al af hoe kip bij de Chinees zo mals en mager is. Het antwoord is dus pocheren. Een voordeel van pocheren is dat het vlees mager blijft, je gebruikt immers geen olie of boter. Door het water tegen de kook aan te houden (in plaats van op hoog vuur te koken) voorkom je dat het droog wordt. Met extra smaakmakers - zoals een bouillonblokje, een flinke snuf zout, geplette knoflookteentjes, een blaadje laurier, wat plakjes wortel, een scheutje wijn of verse kruiden - krijgt de kip alleen maar meer smaak. Pocheren kun je doen met kip, ei, vis en groente.

Geen opmerkingen: