vrijdag 26 oktober 2018

Worden wie ik was

Mooie documentaire gezien: Becoming who I was. Ik heb een nieuwe reeks ontdekt: 'De Boeddhistische Blik'. Zoals Human van voorheen de Humanistische omroep is ondergebracht bij de VPRO en de IKON bij de EO, zo hebben blijkbaar de producties van voorheen Boeddhistiche Omroep een plaatsje gevonden bij KRO-NCRV.

Becoming who I was is een Koreaanse film over het jongetje Padma in Noord-India dat ontdekt dat hij de reïncarnatie is van een belangrijke Tibetaanse lama. Een Rinpoche. Hij wordt in het dorp ook zo geaccepteerd, want in de tempel moet hij steeds handopleggingen doen. Een ‘oom’ Urgain neemt hem in huis, verzorgt hem en geeft hem les. Hoe dat precies zit met zijn ouderlijk huis daar kom je niet achter. 

Ze wonen in een prachtig berglandschap in Ladakh in Noord India. Op een gegeven moment wil het jongetje naar Tibet, naar ‘zijn’ klooster, maar dat kan helemaal niet omdat de Chinezen daar alles overgenomen hebben. Toch lopen ze er met zijn tweeen naar toe, door de bergen, door de sneeuw. Schitterende beelden.

Het is een prachtig portret van een onvoorwaardelijke liefde van dit jongetje en de totaal toegewijde oudere man. Ik vond een interview met een van de Koreaanse regisseurs/producers van de film. Ze hebben er acht jaar over gedaan. Echte levens laten zien, dat vindt zij het mooiste wat er is. En van de 270 uur filmmateriaal mocht er 72 minuten overblijven. Daar hebben ze alles uit gekozen die hen in hun hart raakten. Heel bijzonder, zo aandachtig zonder script en opsmuk.

Trailer:

Interview met een van de regisseurs:

Geen opmerkingen: