vrijdag 5 oktober 2018

Rossini

Ik heb een nieuw plan: de dag breken met een gratis lunchconcert in TivoliVredenburg. Die zijn op vrijdagmiddag om 12.30 uur.  Dat vind ik een mooi fenomeen: gratis concerten. Er komen honderden mensen op af. Ouderen en jongeren. Hier zijn de mensen met culturele interesse, misschien weinig geld en wat tijd op de vrijdagmiddag. Erg leuk. Ik doe een paar pogingen of er iemand mee wil en om half elf heb ik raak: de kunstenares uit de wijk. Haar nieuwe amant uit Antwerpen gaat ook mee.

Vandaag zingt het koor van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag het 'Stabat Mater' van Rossini, een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over Maria's lijden tijdens de kruisiging van Jezus. Dit gedicht is door vele componisten gebruikt als basis voor een muzikaal werk.

De uitvoering is deze week in de Grote Zaal. Op mijn verzoek gaan we op de eerste rij zitten. Lekker dichtbij de artiesten. Zodat je alles van ze meemaakt. Hun kleren, hun schoenen, hun gezichten, hun ademhaling, hun tanden, álles. Het is ontzettend mooi en leuk. Die jonge mensen die nog helemaal aan het begin staan van hun carrière. Het is een heel internationaal gezelschap. Veel Aziaten. Ook de solisten komen uit alle landen. De tenor is Mexicaans, de bas komt uit IJsland, de sopraan Spaans en de alt Nederlands. 

Het is verschrikkelijk prachtig mooi. Hieronder ziet u een uitvoering van het werk tijdens de Salzburger Festspiele in 2012, met 'iets' oudere uitvoerenden.

Geen opmerkingen: