zaterdag 19 januari 2019

Als je haar maar goed zit

Ik heb een afspraak gemaakt met de kapster in het Vlaardingse Woonzorgcentrum. Het is de hoogste tijd voor wat ijdeltuiterij. Kijk naar de foto om te zien hoe goed dat eens mens doet. Vooraf zag ze er tamelijk tegenop en ik beloofde de eerste keer mee te gaan, helemaal vanuit Utrecht, hoewel de kapster ook halen en brengen aanbiedt.

Het is het ritje meer dan waard. Als je haar maar goed zit. Ik heb een paar keer filmpjes gezien van kap(st)ers die vrijwilligerswerk doen met het knippen van dak- en thuislozen en van vluchtelingen. Daar ben ik altijd zo van onder de indruk. Want geknipt en geschoren voelen mensen zich echt beter. Waardiger.

Vanaf de eerste seconde dat Schoonmama in de kappersstoel zit glundert ze. Ze geniet van het wassen, de aandacht, het kletsen. En achteraf van het resultaat. Ik moet foto’s maken en naar haar zus en zwager in Putten sturen. Ik ben diep onder de indruk van alles.

De kapster is geboren en getogen in Den Ham (Ov.) en dat kun je goed horen. Ze doet dit twee dagen per week, vertelt ze. Haar vriendinnen zeggen: wie wordt er nu kapster in een woonzorgcentrum? Maar ze vindt het geweldig. Ook 89-jarigen die er voor de buitenwereld niet meer zo toe doen hebben hun ijdelheden. Ze maakt ze heel gelukkig. Het is erg leuk mee te maken.

Ik ben zo bij en trots dat ik deze foto en het staatsieportret onmiddellijk na afloop aan enige Geschwister stuur. Van haar en stiekem ook die van mij. 

Geen opmerkingen: