vrijdag 11 januari 2019

Wordpress

Ik heb een diepe wens: Wordpress leren. Met Wordpress maak je websites. Bij veel functies die mij interessant vind om op te solliciteren vragen ze dat je Wordpress kent/kunt. Die wens om Wordpress te leren heb ik al langer. Ik kan niks met Wordpress, loop er altijd helemaal in vast. Er zijn cursussen ‘In één dag Wordpress leren’ à € 450 (één op één) maar dat vind ik nogal prijzig en wat leer je daar nu helemaal? 

Afgelopen april bouwde ik met behulp van Hani501 een Wix-website (zij kon ook geen Wordpress en haar webbouwer werkte met Wix), met mijn tekeningen. Daar in de Wix-omgeving kocht ik een domeinnaam en een plekje op een server bij à € 189 euro per jaar. Er was mij veel aan gelegen, dus dat betaal je dan. Maar het lijkt mij nogal prijzig dus misschien kan dat anders. Maar hoe? En voor hoveel? 

Broerlief is bereid mij een eindje op weg te helpen. Dus ik naar Amsterdam-West. Voor we aan het werk gaan legt hij mij veel onbegrijpelijks uit, veel bezwaren ook, wat ik als nogal ontmoedigend ervaar, maar dat is niet zo bedoeld, verzekert hij mij. 

Voor een eigen website heb je èn een domeinnaam nodig (dat kost ca 10 euro), èn webhosting ofwel server-ruimte, en dat kost al gauw € 130 per jaar. Dus zo krankzinnig zijn die € 189 van Wix nu ook weer niet. Hun business model is dat ze hun programma om websites te maken gratis aanbieden, en dat ze hun geld verdienen aan dat webhosting. 

Wat ik ook leer is dat een website van Wordpress of Wix geen verzameling pagina’s is, zoals vroeger een website was, en die verhuisde je dan van je eigen computer naar de server, maar een website is tegenwoordig een programma. Dus als je een Wix- of Wordpress-website op een server wilt zetten, dan moet je eerst dat Wix- of Wordpress-programma op die server laten draaien. En dat moet die server dan wel kunnen faciliteren. Volgt u het nog?

Als ik thuis kom en verslag doe snapt Bobby er helemaal níets van. Hij is zo technisch, op alle mogelijke terreinen, maar hier haakt hij onmiddellijk af. Ik ook, dus vind het al erg knap van mezelf dat ik het tot nu toe ongeveer snap. Maar ik wil er dan ook wat mee. Dus ik heb er belang bij.

Broerliefs heeft serverruimte. Her en der op de wereld. Op zijn Nederlandse server maakt hij vandaag een map voor mij aan. Daar installeren we Wordpress en downloaden we een Wordpress-thema. Wordpress is niet één programma, legt Broerlief mij voor de vijfde keer uit, maar een hub van programma’s met allemaal een eigen cms. En allemaal tamelijk onlogisch. Trial en error

So far is de conclusie: het verzoek van organisaties dat je als webredacteur Wordpress 'kent/kunt' slaat nergens op. Maar ja, dat weten de mensen die dat vragen niet. En als je ja zegt moet je er toch iets van af weten. Ik moet ergens beginnen.

Geen opmerkingen: