zaterdag 12 januari 2019

Dank u

Tussen Kerst en Oud&Nieuw doe ik altijd aan reflectie je op het afgelopen jaar en word ik heel gevoelig over van alles en nog wat. Ben nu een week januari in en dan is dat weer helemaal voorbij en over. Nu moet ik zeggen dat dat ook wel komt door een aantal Besluiten die ik genomen had, dingen die ik aan ging pakken.

In die week tussen Kerst en Oud&Nieuw noteerde ik in boekhandel De Wijze Kater wat boektitels die ik wel wilde lezen en een paar daarvan reserveerde ik bij de bibliotheek. Een was het Dankboek. Dagboek voor een tevredener leven van Ernst-Jan Pfauth. Hij is de oprichter en directeur van het journalistieke platform De Correspondent. Toen ik nog voor het Vakblad werkte en wij geweldig leuke studiedagen aan zee organiseerden was hij een keer de presentator. ‘n Bijzonder innemende jongeman. Dit boek ligt deze week al voor me klaar. Het momentum is alweer een beetje voorbij, maar ik lees het toch maar.

Hij schrijft erover dat hij op een gegeven moment hoewel veel belovend en succesvol ook nogal veel ongelukkig of ontevreden was, veel zelfhulpboeken las en almaar bezig was zichzelf te verbeteren. Tot hij zich op een gegeven moment realiseerde dat hij altijd in het standje stond dat het allemaal niet goed genoeg was en dat het beter moest. Hoewel hij eigenlijk een geweldig mooi goed leven had. Toen heeft hij voor zichzelf wat leefregels ingevoerd. Tijd nemen voor wat je doet, de dingen één-voor-één doen en niet alles tegelijk. Niet de hele dag e-mail en Facebook checken. Telefoon uit zicht. Echt tijd doorbrengen met vrienden en familie, niet alleen via de telefoon. Dankbaar zijn. En: elke dag 3 dingen noteren waar je dankbaar voor bent, en benoemen waarom je er dankbaar voor bent. Eerst is dat misschien wat gekunsteld om te doen, maar uiteindelijk slijt het echt in je geest in. Zegt hij. Ik kan natuurlijk niet in een bibliotheekboek gaan schrijven, dus als ik zou willen gaan toepassen kan ik ook gewoon een schrift kopen, maar misschien werkt zo’n boek beter? Kweenie. Maar ik snap wel wat hij zegt en bedoelt.

Geen opmerkingen: