zondag 6 januari 2019

Cd’tje

In mijn kapelletje luister ik naar de Concertzender. Dat is een radiozender die alleen via internet te beluisteren is. Je hangt de phone aan de stereo en je hebt het geluid groot. Ze hebben leuke onverwachte categorieën met onverwachte muziek. Klassiek, modern, jazz, wereld en nog veel meer. Ze hebben ook een kanaal ‘stille muziek’, dat mij wel aanspreekt. Ze werken met vrijwilligers. Binnenkort ga ik eens met de directeur praten, of we wellicht wat voor elkaar kunnen betekenen. Dan kom ik ook weer eens onder de mensen.

Radio vind ik steeds leuker: in de bolide luister ik naast Radio 1 (nieuws) veel naar Radio M (Midden Nederland,Utrecht met muziek uit de 60s, 70s en 80s) en naar Radio 4 (klassiek). Maar thuis minder. Dat komt ook van de digitale tv en radio. Vroeger (vgoegeg) ging dat via de kabel. Nu moet je de tv aanzetten om radio te luisteren. Het kan ook via de phone trouwens. Het is een cadeautje wat een programmamaker voor je uitzoekt. Dat voelt toch anders dan dat een algoritme dat doet. In de keuken hebben we tegenwoordig een nieuw digitaal DAB+-radio’tje voor tijdens het kokkerellen.

Terug naar muziek luisteren. Zoals bekend is Bobby van de cd’s en tégen de vooruitgang. Hij heeft er ruim 2000. ‘s Avonds gaat hij voor de cd-kast staan, kiest hij een cd'tje uit en gaat hij liggen luisteren. Als ik geen zin heb in de muziek van zijn keuze zet hij een walkman op. Herinnert u zich die nog? Ik ben trouwens ook weer steeds meer voor de cd. Vanwege de onrust van Spotify. Het moment van kiezen van een album, en dan dat album afluisteren. 

Vandaag ga ik voor míjn cd-rekje staan  (slechts 300 cd’s, ik koop al 10 jaar geen cd’s meer)  en vis er een cd-je uit uit Ljubeljana. Geen idee hoe ik eraan kom. Ooit was ik in Ljubeljana. Een dag in onze vakantie te Slovenië. We zaten in een jongerenhotel dat Celica heette. Gekozen vanwege de naam ook van mijn bolide. ‘Celica’ is geloof ik Sloveens voor ‘cel’. Een voormalige gevangenis was omgebouwd tot hotel / hostel. Er logeerden vooral jongeren en er ‘s tot nachts een feestje met live muziek. Dit is een cd met gitaar, klarinet en drums. Mengeling van kamermuziek en jazz. Leuk. 



Geen opmerkingen: