vrijdag 25 januari 2019

Op première

We zijn naar het Internationaal Film Festival in Rotterdam alwaar Bobby’s jeugdvriend André heeft première met zijn nieuwe film: een tv-serie ‘De terugkeer’. Het is een zevendelige serie die speelt rond Rotterdam en de Maasvlakte en die komend najaar uitgezonden wordt door RTV Rijnmond. De VPRO had ook interesse, hoor ik, maar de netmanager wilde het niet. Dat is de informatie die ik vooraf heb. We krijgen de eerste vier afleveringen te zien. Eigenlijk heb ik geen idee waar ik naartoe ga. 

Nu zit ik in de trein terug na te genieten. Het was fantastisch. Een soort Nederlandse Heimat. Je wilt niet meer stoppen, alleen maar doorkijken. Hij heeft zelf gefilmd maar ook veel historisch materiaal heden  door elkaar vermengd met beelden van de idyllische polders en dorpen ten westen van Rozenburg, die helemaal van de aardbodem moesten verdwijnen voor de Rotterdamse haven en de petrochemische industrie. De macht en de malversaties en de mensen die er woonden. De acteurs zijn amateurs, maar heel goed. ‘Echte mensen in plaats van acteurs’, zegt André. Goed gecast en goed gespeeld. Rotterdamse types. Die historische beelden zijn prachtig, zowel van de idyllische dorpen, de vruchtbare polders waar alles op groeide, en dan het agmfgraven, de zandvlaktes, de olieraffinaderijen, de bobo’s, de ontwikkelaars, en ook de gebedsdiensten van de godsdienstwaanzinnige Johan Maasbach. Alles is fantastisch knap in elkaar gevlochten. Na vier afleveringen van elk 50 minuten ben je teleurgesteld dat het ophoudt. De hele zaal wilde alle zeven de afleveringen wel zien.

na afloop wordt de hele crew en alle acteurs op het podium geroepen. We klappen onze handen blauw. Fantastisch, zulke mensen. André bedankt en glundert bescheiden. Zee hebben  er maar liefst zes jaar aan gewerkt (film maken is fondsen zoeken) en hopen naast de uitzending bij RTV Rijnmond komend najaar de serie binnenkort nog eens ergens integraal te kunnen vertonen, bijvoorbeeld in een filmzaaltje te Maassluis.

De serie is zaterdag 2 februari overdag nog een keer op het Filmfestival Rotterdam te zien.
https://iffr.com/nl/2019/films/de-terugkeer

Geen opmerkingen: