zondag 27 januari 2019

Vals plat

Vandaag ga ik met de bus naar TivoliVredenburg, want het regent nogal. En het waait. Het is uitgesproken guur. En ook zonder die dingen is de tocht van Zuilen naar de stad al zo erg. Van de week sprak K. nadrukkelijk haar compassie uit over het eind dat ik moet fietsen naar de binnenstad. 25 minuten naar de film, 30 minuten  naar het koor. Men moet wel wils- en doorzettingskracht bezitten. 

Naar Vredenburg kun je gelukkig ook makkelijk met de bus. Dat scheelt. Maar, vertel ik, ‘het is zo raar: de heenweg vind ik altijd een crime, en terug fiets ik als een zonnetje!’ ‘O!’ zegt Karen, ‘daar is een verklaring voor! Fietsen in Utrecht is fietsen op een vals plat. Je ziet het niet, maar de binnenstad ligt hoger dan de wijken eromheen’  Googelend kan ik er geen textuele informatie over vinden, maar de algemene hoogtekaart laat het inderdaad zien.

Er blijkt trouwens ook een website te bestaan waar je kunt zien op grond van je postcode hoe erg de situatie in jouw woonomgeving zal zijn in geval van een overstroming. Bij ons te Zuilen komt het water dan 1,5 meter hoog. Je kan thuisblijven, zeggen ze, maar dat is ongemakkelijk want alle functies van de nutsbedrijven vallen uit, maar als je gaat vluchten kom je in waanzinnige files terecht. Dat u het weet. 

- Actueel Hoogtebestand Nederland: http://www.ahn.nl/index.html
- Overstroom ik? https://www.overstroomik.nl/

Geen opmerkingen: