donderdag 24 januari 2019

Russisch Requiem

Mo  neemt me weer me naar een informatief programma over muziek in het Zimihc-theater bij ons op het Beatrixplein. Ditmaal gaat het over het concert ‘Duister Rusland’ door het Nederlands Kamerkoor. Ik ben eerlijk gezegd niet meteen getriggerd, maar wanneer ik voor het slapen gaan toch nog even ga kijken waar ik de volgende ochtend op tijd voor moet opstaan, blijkt het om een programma over/met middeleeuwse Russisch Orthodoxe Muziek te gaan. Schitterende muziek. Doet denken aan wat de monniken van Chevetogne (Wallonië) zingen aan Byzantijnse muziek. Vanavond treedt het Nederlands Kamerkoor ermee op in TivoliVredenburg. 

De Russische zanger/componist/musicoloog:dirigent (bij dit concert de is hij vóórzanger) Daniil Sayapin is de spreker, hij spreekt Russisch. Een prachtige Russin tolkt. Hij had de muziek gevonden, een Nederlandse uitgever Donemus heeft de bladmuziek uitgegeven. Prachtig. Ik wil er meteen naar toe, maar ga dat niet doen, morgen gaan we ook al ergens naar toe...

Bij de ochtendlezing zitten een stuk of dertig zestigplussers te luisteren. En aan het eind gaan we ook een stukje Russisch Orthodox zingen. Prachtig! ‘Easter Exapostilara’. Helemaal niet zo moeilijk. Ik ga het doorsturen aan onze dirigente!



En dit zongen we:

Geen opmerkingen: