vrijdag 11 januari 2019

Bloeddruk

Het is inmiddels een jaar geleden dat ik flauwviel in de AH en dat mijn gang langs huisarts, laboratoria en hartspecialist begon. Met mijn hart was niets aan de hand gelukkig, de conclusie van de specialist was dat ik meer water moest drinken gedurende de dag. Dat doe ik nu. Altijd flesjes water mee. En de slipstream vonden ze uit dat mijn bloeddruk en cholesterol te hoog zijn en sindsdien ben ik doende beide te verlagen. Met vezelrijk eten, onder meer. Veel volkoren en bonen. Vandaar die bonenburgers.

Mijn bloeddruk blijft maar te hoog. Steeds krijg ik andere en zwaardere medicijnen, maar het helpt niet. Vanochtend zegt de dokter dat het echt niet aan zijn meetapparaat ligt. En hogere dosis van het medicijn dan dit wil hij ook niet, het zou effect moeten hebben. Het kan ook zijn dat ik zo gespannen ben dat daarom die bloeddruk zo hoog is tijdens de meting. ‘Ik ben helemaal niet gespannen’, werp ik tegen, 'ik fiets gewoon even naar de dokter voor een zoveelste bloeddrukmeting.’

Omdat we ook al een 24-uursmeting gedaan hebben stelt de dokter nu voor dat ik zelf maar een bloeddrukmeter koop (à 60 euro) en gedurende drie dagen tweemaal daags mijn eigen bloeddruk ga meten. Dat raden ze altijd af. Maar goed. Je kan ze o.a. bij Blokker en Bol.com kopen. (Dat wil ik niet, ik wil een van de apotheek. Dat is echter.) Dan zal hij mij over een week bellen om te horen wat de metingen uitwijzen. Dat is veel efficiënter dan dat ik steeds langskom, zegt hij. ‘Efficiënter wel’, zeg ik, ‘maar wel ongezellig! Dan kan ik niet meer gezellig naar de dokter.’ Ik grijns er bij, hij kijkt een beetje verlegen. Voor zijn efficiency jaagt hij mij wel op kosten.

Geen opmerkingen: