donderdag 27 januari 2022

Charles Donker

Gelezen: Altijd kijken van Charles Donker (1940), een etser die zijn hele leven prachtige etsen gemaakt heeft. Nu dus al in de tachtig. Een van de beste, zeggen de kenners. Het zijn klassieke etsen, waarbij zijn stijl aanhaakt bij beroemde 17e eeuwse etsen. Rembrandt. Landschappen en dingen die hij vindt in de natuur: dennenappels, (dode) vogels, waar hij de schoonheid van laat zien. Hij heeft ook aquarellen gemaakt, vooral tijdens reizen, dus meer kleur.

Charles Donker woont en werkt in Utrecht, dus voor Utrechters geeft zijn werk nog eens speciaal diepe herkenning. In de jaren zestig had hij zijn atelier in de binnenstad aan de Schalkwijkstraat, en later in een boswachtershuisje in Rhijnauwen waar hij etsen maakte van het coulissenlandschap rond de Kromme Rijn oostelijk van de stad. Prachtig gedetailleerd werk. Altijd bomen zonder bladeren, al die duizenden minutieus weergegeven takjes. Dat kun je alleen maar maken als je héél goed kijkt. En daarna zie je de landschappen zoals hij ze zag. 

Hij heeft momenteel een tentoonstelling bij Fondation Custodia in Parijs, ter gelegenheid waarvan dit prachtige boek is uitgebracht. En omdat de musea tot gisteren dicht waren ging ik kijken of ik nog ergens een boek kon vinden om te bespreken voor Museumkijker. (Later wellicht meer)

Geen opmerkingen: